Powierzchniowe wybory

5 paź, 2011  |    Temat: Dachówki, Dachy, Pokrycia dachowe

Po uformowaniu z gliny wszystkie dachówki trafiają do pieca, ale niektóre są pokrywane płynną glinką, a inne szkliwione. Naturalne kolor zawdzięczają związkom żelaza zawartym w glinie, które w czasie wypalania nadają dachówkom barwę. Odcień zależy od złoża gliny, więc zrobione z nich pokrycie z reguły nie jest jednolite kolorystycznie. Ten rodzaj dachówek najszybciej porasta mchem i glonami.
Angobowane mogą mieć różne kolory, bo przed wypalaniem pokrywa się je płynną glinką z dodatkiem barwników. Najczęściej są brązowe, miedziane lub antracytowe, ale angoba daje też możliwość uzyskania kolorów pochodnych, w tym głębokiej czerni. Może także mieć taką samą barwę jak naturalne dachówki (wtedy chroni ich powierzchnię).
Ten rodzaj dachówek jest bardziej odporny niż naturalne na czynniki atmosferyczne oraz na porastanie mchem i glonami.
Glazurowane. Po wypaleniu są szkliwione i ponownie wkładane do pieca. Wierzchnia warstwa szkliwa może być bezbarwa lub mieć dowolny kolor. Wszystkie dachówki glazurowane są błyszczące, najmniej nasiąkliwe, najbardziej odporne na zabrudzenia a także porastanie mchem i glonami. Najłatwiej je czyścić, ponieważ mają zamknięte pory.
Dachówki angobowane i glazurowane mogą być barwione powierzchniowo lub w masie. Drugi sposób barwienia sprawia, że uszkodzenia powierzchni są mniej widoczne, a krawędź po przecięciu ma taki sam kolor.